Meny
21569812

Profesjonell eller installatør?

Oppdag dine personlige fordeler
 • Opptil 5 års garanti

 • 10000+ produkter

 • Firma: Kjøp nå betal senere

Shopping tips


 

Dersom du trenger å erstatte en lyspære eller du ønsker å bedre atmosfæren hjemme hos deg selv, er det noen ting du trenger å tenke over. Hos lampedirekte.no er vi alltid glade for å hjelpe kundene våre. Nedenfor kan du derfor finne alle tipsene du trenger for å køpe din neste pære.

Volt

Når du skal velge riktig pære, må du bestemme hvilken lampe du trenger og hvor mye volt den tar. Sjekk om det er en 12V eller 230V. Dersom du har en lampe med 12V, trenger du en transformator som kan endre fra 230V til 12V. For å kunne velge riktig transformator, trenger du å kjenne til pærens watt. Dersom du har en 35W lyspære, trenger du en transformator som støtter en 35W lampe. Dersom du endrer til en annen watt, for eksempel 50W, da trenger du en transformator som støtter en 50W lampe.

Sokkel

Du kan bare erstatte lyspærer som bruker samme sokkel. Dersom du bruker en E14 sokkel, kan du bare erstatte den med en E14 lyspære.  Enhver annen type vil ikke passe til armaturet. Nedenfor ere n beskrivelse av de vanligste soklene. Disse er også tilgjengelige i vårt store produktutvalg hos lampedirekte.no.

Shopping tips 

Pæretype

 • Glødepærer er en av de eldste lysteknologiene. Deres robuste wolfram filament gjør at de kan motstå store sjokk. Dette har resultert i at de fremdeles ofte blir brukt på steder som byggeplasser. Finn ut mer her.

 • I motsetning til glødepærer bruker halogenpærer en annen type gass, der det er tilført en liten mengde halogen. Dette stoffet skaper et konstant og intenst lys, som også er mer effektivt og har lengre levetid.  Halogenpæren blir heller ikke svart (slik glødepæren vanligvis blir). Dermed vil du alltid ha fordelen med klart og strålende lys. Finn ut mer her.

 • Kompaktlysrør (CFL) eller energibesparende pærer med lavt energiforbruk. Dette gjør at de er en effektiv lyskilde og blir ofte brukt på steder der lyset er på over lengre tid av gangen. Alle CFL pærer (bortsett fra E27 og E14) krever bruk av forkobling. Finn ut mer her.

 • LED (Light Emitting Diode) lys er en ny og innovativ form for lys. LED teknologi bruker en elektrifisert halvleder for å produsere lys i stedet for et filament. Som et resultat av dette, kan LED lys lages i et stort utvalg av former og størrelser. Denne teknologien er velkjent for sitt lave energiforbruk, gode lyskvalitet og ekstremt lange levetid. Bortsett fra disse spesifikasjonene og det faktum at de ikke inneholder noen kjemikalier, er disse pærene svært miljøvennlige. Finn ut mer her.


Lume og watt

Det er litt forvirring ute og går når det gjelder hvor klar en lyspære er. Da det bare fantes glødepærer, kunne du velge mellom 40, 60, 75 eller 100 watts lyspære. Alt har endret seg etter introduksjonen av CFL og LED teknologi.

Hva er forskjellen mellom lumen og watt?

Lumen (fluks indeks) er en standard enhet for lys som blir oppfattet av det menneskelige øyet. Lumen forteller deg hvor klart noe er. Watt derimot er et faktisk mål på energiforbruket.

Lumens

Glødepære

Halogen

Kompaktlysrør (CFL)

LED

Lumens/ watt

15 lm/ watt

25lm / watt

50 lm/ watt

80 lm/ watt


Fargekode = fargegjengivelse + fargetemperatur

Fargekoden består av fargegjengivelsen eller fargeindeks (Ra) og fargetemperaturen (Kelvin).

 

Fargegjengivelsesindeks

Det første sifferet i den internasjonale fargekoden representerer fargegjengivelse:

8 = CRI Ra 80-89
9= CRI Ra 90-100

Colour code

Fargetemperatur

De neste sifrene i den internasjonale fargekoden representerer fargetemperaturen:.

27 = 2700 Kelvin
40 = 4000 Kelvin

 

Fargeindeks (Ra)

Fargeindeksen viser hvor godt lyset viser fargene. For eksempel på supermarkedet og kjøpesentre.

TL pærer blir vanligvis indikert med disse numrene 827/830/840/865. 8 står for 80Ra, 27/30/40765 står for fargetemperaturen. For en bedre forståelse for fargetemperaturen kan du se avsnittet nedenfor, som viser inndelingen av fargetemperaturen.

Mellom 90 og 100Ra får du et perfekt resultat. Fargen er vist akkurat slik det er ment at den skal vises, uten forskjell i fargen. Rødt forblir dyp rød og ser ikke blass ut. 90 og 100Ra blir vanligvis brukt på steder som sykehus, kopirom, billakkeringssteder, i den grafsike verden og i klesbutikker.

Color Display Index RAFargetemperatur

Fargetemperaturen er en metode som brukes til å beskrive lysets fargekarakteristikk. Vanligvis er dette enten varmt (gulaktig) eller kaldt (blåaktig). Man måler det i grader Kelvin (°K). De mest vanlige fargetemperaturene (Kelvin) er som følger:

 • 2700K = Veldig varm hvit. Sikrer en avslappet og intim atmosfære (hjemlige miljøer)
 • 3000K = Varm hvit. Ikke for varm og intens. Behagelig for øynene (kontorer)
 • 4000K = Kald hvit. Skarpt hvitt lys. Ideelt for arbeidsplasser (lagre etc.)
 • 6500K = Dagslys. Sammenlignbart med dagslys. Passer for områder der alt må være synlig for øynene (fabrikker)Energieffektivitet

Energieffektiviteten er en etikett som viser energiratingen. Dette er i tråd med EUs direktiv 874/2012. Det viser pærens energieffektivitet og samsvaret med lampene på markedet. Alle lyskilder har hatt dette siden mars 2014.

 

Som du kan se på bildet går enerigratingen fra A+++ (veldig effektivt) til E (minst effektivt). Kalkuleringen er basert på pærens lumen og watt. Så jo mer energieffektiv en pære er, jo høyere ECO rating får den.

 

Lysvinkel

Pærens lysvinkel er den vinkelen lyset blir distribuert i. Dette blir målt i grader.

 • Trang (16D - 30D)
 • Medium (31D – 50D)
 • Vid (51D - 100D)
 • Veldig vid (mer enn 100D)

 

IP Rating

En IP Rating (Ingress Protection Rating), klassifiserer og måler graden av beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander, støv, uheldig kontakt og vann i sluttede elektriske enheter. Den består av bokstavene IP etterfulgt av to tall og en valgfri bokstav, som indikerer konformitet med forholdene som er oppsummert i tabellene nedenfor:

DET FØRSTE TALLET

Nivå Objektets størrelse beskyttet mot Effektiv mot
0 Ikke beskyttet Ingen beskyttelse mot kontakt eller inntrenging av objekter.
1 >50mm Enhver stor overflate av kroppen, som baksiden av hånden. Ingen beskyttelse mot bevisst kontakt med en del av kroppen.
2 >12.5mm Fingre eller lignende objekter.
3 >2.5mm Verktøy, ståltråd, etc.
4 >1mm De fleste ståltråder, skruer, etc.
5 Beskyttet mot støv Ikke helt beskyttet mot inntrenging av støv. Dersom det trenger inn for mye støv, vil det føre til at utstyret ikke fungerer som det skal. Fullstendig beskyttelse mot kontakt.
6 Støvtett Støv kan ikke trenge inn. Fullstendig beskyttet mot kontakt.

 

DET ANDRE TALLET

Nivå Objektets størrelse beskyttet mot Effektiv mot
0 Ikke beskyttet Ingen beskyttelse
1 Dryppende vann Dryppende vann (dråper som faller vertikalt) skal ikke ha noen skadelig effect.
2 Dryppende vann, når den er tiltet til 15° Vertikalt dryppende vann skal ikke ha noen skadelig effekt, når den lukkede enheten er tiltet i en vinkel opp mot 15° fra sin normale posisjon.
3 Sprayende vann Vann, som faller som en spray i alle vinkler opp til 60° fra den vertikale, skal ikke ha noen skadelig effekt.
4 Sprutende vann Vann, som spruter mot den lukkede enheten, skal ikke ha noen skadelig effekt uansett hvilken retning vannet kommer fra.
5 Kraftige vannstråler Kraftige vannstråler (12.5mm vannsøyle) skal ikke ha noen skadelig effekt på den lukkede enheten, uansett hvilken retning vannstrålene kommer fra.
6    
7 Nedsenking opptil 1m Når den lukkede enheten er under vann skal det, under definerte betingelser for trykk og tid (opptil 1 m under vann), ikke være mulig for vann å trenge inn i ødeleggende mengder.
8 Nedsenking etter 1m Under gitte betingelser, som blir definert av produsenten, kan utstyret kontinuerlig være under vann. Vanligvis betyr dette at utstyret er hermetisk lukket. For visse typer utstyr, kan det bety at vann kan trenge inn, men ikke slik at det kan gjøre skade.


Dersom, for eksempel, en elektrisk pære har en IP beskyttelse målt til IP68, så betyr det:

IP 6 8
Ingress Protection Det første tallet: Beskyttelse mot faste gjenstander Det andre tallet: Beskyttelse mot væske 

  TRADISJONELL TEKNOLOGIDAGENS BELYSNINGSTEKNOLOGIE
HalogeenHalogeenSpaarlampLED
  GlødepæreHalogeen

Kompaktlysrør (CFL)

Light Emitting Diode (LED)

FUNKSJONER ENERGIEFFEKTIVITET Veldig lav – Klasse E

Lav – Klasse C & D

Høy – Klasse A & B Veldig høy – Klasse A- & A+++
  FARGEGJENGIVELSE 90-100Ra = høy visuell komfort 90-100Ra = høy visuell komfort X X
  FARGETEMPERATUR Varm hvit Varm hvit Fra varm hvit til kald hvit Fra varm hvit til kald hvit
  KAN DIMMES Ja Ja Delvis utvalg (spesielle CFLs som kan dimmes, finnes tilgjengelig) Delvis utvalg (spesielle LEDs som kan dimmes, finnes tilgjengelig)
 

LEVETID

(ca. 3 timers bruk per dag))
1,000 timer (ca. 1 år) 3,000 timer (ca. 3 år) 10,000 timer (ca. 10 år) 25,000 –70,000 timer (ca. 25-70 år)
LUMEN LUMENS/ WATT 15 lm/w 25 lm/w 50 lm/w 80 lm/w